Piața Drepți între Popoare
Intersecția străzilor Gării și Arcului
În iunie 2016, la împlinirea a 75 de ani de la Pogromul de la Iași, la intersecția străzilor Arcului și Gării, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Primăria Municipiului Iași au inaugurat „Piața Drepți între Popoare” în memoria celor care nu au rămas indiferenți în fața atrocităților și, cu riscul de a-și pune în pericol propria viață, au salvat evrei persecutați în timpul Pogromului.
„A acționa sau a rămâne pasiv depinde, în ultima instanță, de decizia de a accepta sau de a respinge participarea la comiterea unei crime abominabile, chiar atunci, sau mai ales atunci, când crima are acoperire legală” (Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România, Raport final).
Într-o perioadă tulbure în care România intra în război cu scopul declarat de a-și recupera teritoriile pierdute și în care discursurile publice și mediatice stimulau antisemitismul, societatea românească a rămas pasivă față de acțiunile îndreptate împotriva populației evreiești. Acceptarea crimei s-a intersectat cu indignarea și compasiunea, au existat și români care nu au rămas indiferenți, salvând evrei.
Curajul acestora din urmă a fost recunoscut prin acordarea titlului de „Drept între Popoare” de către Institutul Yad Vashem din Ierusalim. Până în prezent, șapte cetățeni români care au sprijinit evrei în timpul Pogromului de la Iași au primit titlul amintit. Acte de solidaritate poate că au fost mult mai multe, fără să fi fost consemnate în documente, rămânând în memoria celor ajutați în situații-limită.
Românii care au primit titlul de „Drept între Popoare” pentru că au salvat evrei în timpul Pogromului de la Iași: Viorica Agarici, Dumitru Beceanu, Elisabeta Strul-Nicopoi, Nona Pântea, Grigore Profir, Simionescu Constantin, Mircea Petru Sion.
Vizitează locuri din apropiere