Fosta Chestură de poliție din Iași
Strada Vasile Alecsandri nr.6
Duminică dimineața, pe 29 iunie 1941, pe străzile Iașiului erau împușcați evrei. Cei cruțați au fost încolonați și escortați din cartierele Tătărași, Păcurari, Sărărie, Nicolina la chestura de poliție de pe Vasile Alecsandri nr. 6. Mii de evrei au fost înghesuiți în curtea chesturii. După ora 11:00 dimineața, o comisie a început o triere a celor arestați, eliberând o parte dintre aceștia. Ulterior, dintre cei cu bilet pe care scria „liber” au fost împușcați pe stradă, în drum spre acasă. Alții au fost readuși la chestură chiar dacă fuseseră eliberați.
„Către ora 1:30 după-amiaza, jandarmi și soldați români, civili români precum și militari germani au înconjurat chestura de poliție și au format un cerc alcătuit de străzile Vasile Alecsandri, Cuza Vodă, Brătianu și Piața Unirii. […] Către ora 2 după-amiază, a început să se tragă în plin în evreii aflați în curtea chesturii. Se trăgea cu mitraliere, arme automate, puști de vânătoare în același timp de soldați germani, polițiști și jandarmi români, precum și de civili ca Dumitru Dumitriu, proprietarul unui atelier mecanic din vecinătate”(Radu Ioanid, Pogromul de la Iași, 2021).
Numărul victimelor din curtea chesturii este dificil de estimat. Sunt rapoarte care menționează 300 de victime, surse care vorbesc despre 900 de morți, iar în fața Curții de Justiție din București, maiorul Constantin Darie estima 3000-4000 de persoane, morți sau răniți.
Cei care au supraviețuit masacrului din curtea chesturii au fost duși la gară și îmbarcați în trenurile către Podu Iloaiei și Călărași.
„Cât ținea strada Alecsandri, din poarta Chesturii și până tocmai-n Cuza Vodă și mai departe, drumul era înțesat de atelajele salubrității. Se cărau morții cu căruțele cu care se transporta de obicei gunoiul. Victimele masacrului erau aruncate în căruțele împuțite ale primăriei. Un gunoier apuca mortul de cap, iar altul de picioare, îl balansau de două, trei ori, opintindu-se din greu și îi făceau vânt în căruța hodorogită până se umplea. Oamenii salubrității, podarii, munceau din greu sub îndemnul pristavilor. Numai că de data asta, ei nu încărcau gunoaie, ci oameni.” Leonard Zăicescu, supraviețuitor al Pogromului de la Iași.
Victime ale masacrului din curtea chesturii:
Brucăr Șmil (43 ani, comis-voiajor); Caufman Heiner (37 ani, comerciant); Feurer Eizik (54 ani) și Marcel (19 ani), tată și fiu; Goldner Smil (49 ani, contabil) și Erza (14 ani, elev) tată și fiu; Goldstein Heinrich (66 ani, cartonagiu); Goldstein Iosef (34 ani, comerciant); Gutman Leizer (40 ani, ceasorinicar); Iancovici Solomon (64 ani, comerciant); Maier Lazăr (20 ani, funcționar) și Maier Pincu (49 de ani, funcționar); Pulver Aron (36 ani, ceasornicar); Rizil Avram (32 ani, director de școală); Schieber Iosif (39 ani, tehnician dentist); Schwartz Avram (25 ani, funcționar).
Vizitează locuri din apropiere